Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

                                              ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
                                              Ειρήνη Ζαχαριουδάκη-Ψυχολόγος.
‘’Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές
 και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου’’
                                                                                                                Οδυσσέας Ελύτης.
   Οι στίχοι του ποιητή αποδίδουν εύστοχα τον ανεκτίμητο πλούτο της μητρικής προσφοράς, η οποία είναι αναγκαία και καθοριστική για την επιβίωση και  την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη. Το μητρικό βλέμμα αγκαλιάζει με στοργή το βρέφος, το καθησυχάζει και είναι εκείνο που του δημιουργεί για πρώτη φορά τη συνείδηση ταυτότητας του εαυτού του (6-18μηνών).
   Αργότερα, είναι το ίδιο βλέμμα που ενθαρρύνει το παιδί σε νέα εγχειρήματα και του δίνει την αίσθηση πως η μητέρα πιστεύει σε εκείνο και στις δυνατότητές του. Έτσι, το παιδί ανοίγει τα δικά του φτερά, για να πετάξει μέσα από τη μητρική αγκαλιά, η οποία γνωρίζει πότε να του προσφέρει ασφάλεια κρατώντας το σφιχτά πάνω της και πότε να το αφήσει να ξεγλιστρήσει ελεύθερα μέσα από τη ζεστασιά της.
   Η μάνα πλάθει ψυχές. Διδάσκει στο παιδί την αγάπη αλλά και την ελευθερία, διότι μόνο όπου υπάρχει ελευθερία ανθίζει η αγάπη. Αγάπη άνευ όρων, ανιδιοτελής, θυσιαστική και πάντα διαθέσιμη, μια διαρκώς ανοιχτή αγκαλιά. Η γλύκα της αγάπης της είναι παρηγοριά, η καλύτερη παραμυθία στις δυσκολίες του βίου. Με το χάδι της σκουπίζει το δάκρυ των ματιών στις θλίψεις και στις δοκιμασίες και προσφέρει ζεστασιά, στοργή, θαλπωρή, τρυφερότητα. Με γενναιότητα στηρίζει το παιδί της και γίνεται το απάνεμο λιμάνι καταφυγής μετά από κάθε τρικυμία. Η ανεξάντλητη υπομονή είναι το φωτοστέφανο κάθε μάνας. Μ΄ αυτήν ενσταλάζει την αγάπη στην ψυχή του παιδιού της.
  Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, βαθιά μέσα μας και ας αναρωτηθούμε πώς είμαστε εμείς ως μάνες. Και αφού εντοπίσουμε θαρραλέα τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας, ας παραδειγματιστούμε από το πρότυπο της αιώνιας Μάνας και ας μιμηθούμε Εκείνη που άλλοτε κρατά στην αγκαλιά Της το υπεραγαπημένο βρέφος και άλλοτε απλώνει τα χέρα Της για να σκεπάσει όλες τις απροστάτευτες ψυχές, τη Μάνα όλου του κόσμου, την Παναγία μας.

  Η Χάρη της ας γλυκάνει και ας γαληνέψει την ψυχή κάθε μάνας, την ψυχή όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου